2women-set1vic.jpg (14590 bytes)

 

Mitt närområde.

Det finns en del sevärdheter runt om i landet. Här ger jag

lite information om några som finns runt mig i skogarna. Dom är inte stora turistplatser, utan små mysiga utflykter.

Domarringen väster om Järnforsen mot Vetlanda.

Är detta ett verk av naturen eller är stenarna lagda här av mänsklig hand?
Enligt traditionen skall området ha varit en tingsplats som har kallats domarringen. Efter att ha blivit dömda på den här platsen skall de skyldiga ha kastats ner i Emån.

Klotgranit i Slättemossa, mellan Hultarp och Järnforsen. Klotgraniten är en bergart som också kallas ögondiorit. Detta är enda platsen i Sverige där man kan se den unika bergarten. Klotgranit är en bergart som stelnat på stort djup och som sedan kommit upp till ytan vid veckningar i jordskorpan. Här finns två synliga berg som består av granitbollar överdragna med ett eller flera skikt av kalknatron och hornblände. Utrymmet mellan bollarna är fyllt med granitmassa. När inlandsisen slipade bergen blev ett tvärsnitt av bollarna synligt. Det ser ut som om tusentals ögon stirrar mot besökarna.

Järeda kykra byggdes år 1771. Kyrkan är uppförd vid Järnsjöns strand, på en plats med mycket vacker omgivning. Husen runt omkring är en bygd med anor. Den första kyrkan som troligen byggdes på 1100- eller 1200-talet, förstördes i en eldsvåda. Församlingen lyckades rädda en del saker undan branden, bl a ett triumfkrucifix och "Madonnan med barnet", båda från 1300-talet. Vissa förändringar skedde i kyrkan i mitten på 1800-talet, exempelvis gjordes fönstren bågformiga. Vid en renovering 1934 hittades ätten Fröbergs gravkammare som varit byggd inne i den förra kyrkan. Vid den renoveringen sattes även den gamla altartavlan, predikstolen och skulpturer från medeltiden in i kyrkan igen. Man kan ströva bland gravar vars stenar du ej kan läsa. Sitta i minneslunden och minnas våra nära och kära.

Kungsbro

Vid denna plats utkämpade Gustav II Adolf ett av sina första slag med Danskarna. Konungsbro vid Ry i Järdhe socken nämns första gången 22 juli 1612. Enligt en inventering på 1940-talet var bron 75 meter lång, bestående av 11 spann. Södra delen av bron var redan då raserad, man ansåg att minst två spann härmed hade försvunnit. Vid kraftstationsbyggande i Nyboholm och muddringsarbeten i Emån lades schaktningsmassor på båda sidor om bron. Därför är nu endast ett fåtal av brovalven synliga.

 

Gravfält i Järeda, ca 200m från dagens kyrka.

Gravfältet har en imponerande rest sten och flera gravhögar. Gravfältet består av två högar och tre stensättningar, uppförda under järnåldern. Under denna tid brändes de döda som regel på bål varefter graven uppfördes över brandlagret. På en av högarna finns en drygt två meter hög rest sten. Enligt den muntliga traditionen är stenen rest över en hövdingagrav.

Fröreda Storegård

Fröreda Storegård från 1700-talet är ett av Kalmar läns byggnadsminnen. Handmålade tapeter och ursprungliga detaljer visar 200 års stilhistoria.

Gårdskomplexet som tydligt visar karaktären hos en småländsk bondby är unikt genom sitt bibehållna byggnadsskick med knuttimrade loftbodar och tvåvånings sammanbyggda enkelstugor. Fröreda Storegård liknar inget annat byggnadsminne i länet. Fröreda by förstördes vid en våldsam brand i oktober 1683. Efter branden återuppbyggdes Storegården med fyra sammanbyggda enkelhus eller parstugor som de också kallas. Dessa byggdes i traditionell 1600-talsstil, alltså låga hus med tredingstak på andra våningen.  När hela Storegården var färdigbyggd fanns här 38 byggnader. Av dessa återstår, i Järeda hembygdsförenings ägo två parstugor, en undantagsstuga, två loftbodar med utvändiga trappor och loftgång samt tre andra.

Till vänster syns en handmålad tapet från ett av husen.

SMÅLAND & ÖLAND

 

VIRSERUMS KONSTHALL    TRÄARBETARMUSEUM

 

KALMAR KONSTMUSEUM    DACKESTOPP

 

EMÅPROJEKTET    TORP & BACKASTUGOR

divide

OM OSS