KÖKSLAND

Det krävs mycket sol for ett köksland.

Grönsaker behöver det för att utvecklas fullt ut.

För att undvika att gräs växer in i landet, omge med en kant.

Denna bör grävas ner lika djupt som gräsrötterna och en bit över jord.

Tjock plast kan grävas ner som ett första skydd. Sen kan man använda sig av pallkrage, stockar eller grova plankor.

 

Grönsaker vill ha porös och näringsrik jord. Torv, barkmylla, kompost och riktigt bra jord.

Rensa noga bort ogräs, sten och rötter. Gräv bort grästorv. Var  noga med att få bort alla rötter, speciellt av grova ogräs som kirskål, maskros, tistlar och kvickrot.

I det första grönsakslandet är det klokt att välja lättodlade sorter som samtidigt ger rejäl skörd. Tänk på vilka sorter du verkligen tycker om. Läs på fröpåsar och ev. i någon bok om hur de ska skötas, när sådd ska ske osv.

Lite extra ­näring behövs mitt på sommaren. Använd gärna flytande näring som vattnas ut. Det fördelas jämt och sipprar sakta ner i jorden.

Vatten behöver vi alla. Över det nysådda strilar du vatten varje dag med kanna eller spridare. Allt för skarp stråle får fröna att flyta iväg. Efter vattningen trycker du ner fingret i jorden och känner att det är fuktigt ända ner till rötterna. Luckra jorden mellan plantorna ofta så minskar avdunstningen.

Att rensa ogräs kan både vara en avkoppling och ett slitgöra. Håller du efter det när ogräsplantorna är små tar det ingen tid att rensa.

Samtidigt kan du gallra de grönsaker som behöver lite extra växtutrymme.

T.ex. morötter, sallad, rödbetor osv.

Håll jorden porös, så är det lättare för rötterna att växa.

TRÄDGÅRD