Gjutning av fågelbad och utgrävning av damm.

Det är inte så svårt att gjuta ett fågelbad. Lite pilligt och kletigt kanske. Nedan får du vägledning hur man gör.

Detta behöver du:
Finbetong
Plastkärl i två olika storlekar där den ena ryms i den andra med några centimeters mellanrum
Blandkärl och omrörningsslev till betongen
Linolja (fungerar som släppmedel)
Plast att täcka arrangemanget med under torktiden
Mosaikbitar, akvariumsten (färgade), blomdekoration eller något annat som är hållbart.

Blanda till betongen enligt receptet på betongförpackningen.

Till nedanstående fågelbad går det åt ca en fjärdedel av innehållet.

Olja in det stora plastkärlet på insidan och det lilla på utsidan. När betongen är ordentligt hoprörd med vattnet häller du ner blandningen i det stora kärlet. För att få bort luftbubblor och att få en jämn yta rör man och skakar formen.

Det mindre kärlet trycker du ner precis i mitten, inte ända ner i botten av kärlet. Se till att det blir ca 2 cm betong kvar undertill.
Pressa sen fast någon av dekorationerna du valt så att de hamnar i nivå med betongytan.
Placera åter det mindre kärlet i hålet. Lägg i något tungt i kärlet så att det håller sig på plats.
Täck över allt med plast så att betongen torkar långsamt.

Efter ca ett dygn kan man ta bort kärlen och fågelbadet är färdigt. Låt badet torka ytterligare några dagar innan du fyller det med vatten.

     

Utgrävning av dammen.

Nu kommer nästa roliga projekt. Nämligen att gräva ut sig den egna dammen. Man får räkna med en del hårt arbete, men vadå det är bara nyttigt.

 

När du är något så när nöjd med formen och har kontrollerat storleken börja med att gräva bort grästorvorna innanför markeringen. Gräv ut djuphålet som kan vara vara ungefär en meter. Detta beroende på om du vill ha växter eller guldfiskar i dammen.

 

 För att inte skära sönder dammduken bör du lägga ut fiberduk i botten. Skulle det vara fin sand behövs ingen fiberduk. När man lägger i dammduken är det viktigt att man försöker få så lite veck som möjligt. Lägger man ut folien över hålet och placerar lite stenar runt om, så att folien hänger i luften, kommer den att glida ner och formas efterhand som man fyller på vattnet. Har man som vi, flera olika avsatser och ett rejält djuphål kan det dock vara svårt och man får justera det efterhand.

 

Kanterna är det som är svårast att få riktigt bra, det gäller att på något vis dölja dammfolien. Det finns några olika lösningar som man kan använda sig av. Enklast är att använda en speciell folie som är belagd med sten.  Den är enkel att lägga ut men ger ett något sterilt intryck och bör nog bara användas vid riktigt branta kanter det det inte går att plantera. En bättre lösning är mattor av nylon eller kokos som håller kvar jorden och gör att man kan plantera ända ner i dammen. Runt dammen har vi som sagt, valt att ha sten. Stora stenar. Det innebär en hel del tungt arbete, men efterhand som arbetet fortskrider ser vi resultatet och inser att vi gjorde ett bra val.

För att den biologiska balansen i dammen ska fungera krävs det en pump av något slag. Vattnet syresätts och cirkulationen gör att temperaturen blir jämnare. Placera inte pumpen direkt på botten utan ställ den på en tegelsten eller något liknande. Pumpen bör gå dygnet runt.

För att få ett klart vatten med friska växter och fiskar är det en god ide att installera ett filter. Ett tillräckligt stort och effektivt filter håller även algerna under kontroll.

En annan något enklare lösning är att köpa sig en färdig damm.

DAMMBYGGE